Uw auto schoonmaken in 5 stappen

Een schone auto is niet alleen mooi om te zien, maar het biedt ook andere voordelen zoals extra comfort. Mocht u uw auto willen verkopen, dan is uw schone en goed onderhouden auto waarschijnlijk meer waard.

Om deze redenen is het belangrijk dat u regelmatig tijd vrijmaakt om uw auto schoon te maken. Het schoonmaken van uw auto hoeft echter geen vervelende klus te zijn. Met deze handige tips en trucs zorgt u in een ‘handomdraai’ voor een stralend schone auto.

Auto schoonmaken

Stap 1: Wat wilt u reinigen?

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten wat u precies wilt schoonmaken. Wanneer u uw auto goed bekijkt, zult u merken dat er verschillende delen zijn die aandacht nodig hebben bij het schoonmaken. Heeft uw interieur een opfrisbeurt nodig of gaat het juist om de buitenkant van de auto? Denk ook aan kunststof onderdelen zoals de bumper of rubberen onderdelen zoals raamrubbers en deurrubbers.

Misschien moet de bekleding nodig eens gereinigd en verzorgd worden. Om overzicht te houden kunt u verschillende taken over meerdere dagen verdelen. Zo kunt u gericht te werk gaan.

Stap 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u begint met het schoonmaken van uw auto, is het belangrijk om de juiste materialen en hulpmiddelen bij de hand te hebben. Denk hierbij aan een emmer warm water, autoshampoo, een spons, een microvezeldoek en eventuele andere verzorgingsproducten zoals een detailer of wax. Sommige mensen vinden het prettig om de auto schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat u tijdens het spuiten voldoende afstand houdt om beschadigingen te voorkomen.

Stap 3: Auto interieur schoonmaken

Begin met het interieur van uw auto. Zuig de automatten en het overige interieur grondig, waaronder tussen de gleuven. Vervolgens kunt u starten met het stofzuigen (met een zachte borstel als opzetstuk) en het afstoffen van het dashboard, stoelen en andere stoffige oppervlakken. Gebruik een speciale borstel om de ventilatieroosters en andere moeilijk bereikbare plaatsen van stof te ontdoen.

Maak het geheel af met een luchtverfrisser voor een heerlijke geur. Beschikt u over een airco, dan raden wij aan om ook hier eens naar te kijken. Voor de airconditioning zijn ook effectieve reinigers te verkrijgen.

Auto schoonmaken met Meguiars

Stap 4: De buitenkant van uw auto schoonmaken

De buitenkant van de auto vereist over het algemeen meer aandacht dan het interieur. Begin altijd met het spoelen van uw auto met ruim voldoende water om het losse vuil te verwijderen. Plaats uw auto in de schaduw voordat u aan de slag gaat, omdat sommige shampoos of andere producten niet geschikt zijn om in de zon te gebruiken. Ook kan water snel opdrogen en vlekken veroorzaken.

Gebruik een speciale autoshampoo en een spons of microvezel doek, omdat u hiermee krassen voorkomt. Begin bij de bovenkant van de auto en werk zo naar beneden. Volg de gebruiksaanwijzing van de producten voor een optimaal resultaat. Wij raden aan om de volgende stappen aan te houden voor het onderhouden van uw auto:

Stap 5: Velgen en banden schoonmaken

Vooral velgen en banden worden blootgesteld aan vuil, zout en zand op de weg. Hierdoor kunnen ze behoorlijk vies worden. Gebruik een professionele velgenreiniger en vergeet zeker de wieldoppen niet. Schrob de velgen met een speciale velgenborstel, zodat u geen krassen veroorzaakt.

Voor het onderhouden van de banden zijn er speciale producten beschikbaar. Door zonlicht kunnen autobanden verkleuren, zodat het aanbrengen van bandenzwart nodig kan zijn om de kleur van de banden te herstellen.

Schitterend eindresultaat

Door regelmatig uw auto schoon te maken, verlengt u niet alleen de levensduur van uw auto, maar zorgt u ook een veilige en aangename rijervaring. Of het nu gaat om uw interieur, het exterieur of de banden, met onze tips is het schoonmaken van uw auto een gemakkelijke en overzichtelijke taak. Bovendien is het eindresultaat schitterend!

FAQ: auto schoonmaken

  1. Hoe vaak moet ik mijn auto schoonmaken?

Het is aan te raden om uw auto ten minste eens per maand schoon te maken.

  1. Kan ik mijn auto alleen met water schoonmaken?

Nee, het gebruik van een autoshampoo of een speciale autoreiniger is aanbevolen om krassen en vlekken op de lak te voorkomen.

  1. Hoe kan ik voorkomen dat er zich geuren in mijn auto vormen?

Regelmatig onderhoud van uw interieur helpt om nare geurtjes te voorkomen. Zorg daarnaast ook voor tijdige vervanging van interieurluchtfilter. Mocht u roken of regelmatig eten onderweg, dan is het om nare geuren te voorkomen niet aan te raden om dit in uw auto te doen. Ook kan het helpen om een luchtverfrisser te gebruiken.