Mijn auto start niet meer, wat nu?

Bijna iedere automobilist heeft het wel eens meegemaakt: de auto start niet. Start uw auto niet meer, dan komt dit vaak voor op een moment dat het natuurlijk niet goed uitkomt.

Hoe komt u zo snel mogelijk de weg weer op? Problemen bij het starten van de auto kan meerdere oorzaken hebben. Eerst is het belangrijk dat u achter deze oorzaak komt. Pas dan kunt u de startproblemen oplossen.

Start de auto helemaal niet meer bij het omdraaien van de sleutel? Er kunnen twee redenen zijn waarom de auto niet meer start. Gaan de lampjes van de auto niet branden en start de auto helemaal niet? Branden er wel een aantal waarschuwingslampjes op het dashboard?

Er bestaat een mogelijkheid dat het aan de accu van uw auto ligt. Vooral wanneer er helemaal geen lampjes branden en de motor niet start, is dit waarschijnlijk de reden van uw niet startende auto.

Uw autobedrijf

Tijd om uw accu te vervangen?

Uw auto bevat een startmotor waarmee de auto gestart wordt. Om te kunnen starten is er stroom nodig. Mogelijk werkt uw accu minder goed of is de accu leeg. Heeft u per ongeluk de koplampen van uw auto aan laten staan? Er bestaat een mogelijkheid dat de accu van uw auto is leeggeraakt.

Gelukkig kunt u dit gemakkelijk zelf oplossen met behulp van startkabels of een accubooster. Ook kan het helpen om de auto aan te laten duwen. Wanneer u startkabels gebruikt heeft u stroom nodig vanuit een andere auto.

Beschikt u over een accubooster, dan beschikt u zelf over voldoende stroom om uw auto zelf te starten. Steeds meer mensen besluiten een startbooster te kopen, zodat ze niet afhankelijk zijn van anderen.

Start de auto nog steeds niet na het gebruik van startkabels of een startbooster? Dan werkt de accu waarschijnlijk niet meer goed en kunt u deze vervangen. Gemiddeld heeft een accu een levensduur van drie tot zes jaar, wat wel afhankelijk is van het gebruik van de auto. Staat uw auto vaak stil of maakt u hoofdzakelijk korte ritten, dan gaat uw accu minder lang mee.

Wanneer het tijd wordt om de accu te vervangen, zult u dit mogelijk opmerken. U zult tijdens het starten van de auto merken dat de auto minder makkelijk start. Dit zijn tekenen van een versleten accu. Ook kan het zijn dat uw auto gemakkelijk start, maar dat er allerlei waarschuwingslampjes branden na het starten. Gelukkig gaan deze lampjes na een paar seconden uit, maar het kan wel een teken zijn dat het noodzakelijk is om uw accu te vervangen.

Een accu gaat sneller stuk bij koud weer. Om deze reden willen veel auto’s in de winter niet meer starten. Koude weersomstandigheden hebben invloed op de werking van de accu. In deze tijd zijn die nieuwe accu’s niet aan te slepen.

Lampjes branden, auto start niet

In andere gevallen wil de auto niet starten en blijven de waarschuwingslampjes branden. In dit geval ligt het niet aan de accu. Er kan het volgende aan de hand zijn:

Bougieproblemen

Oude bougies moeten soms vervangen worden. Bougies zijn belangrijk bij het starten van de auto. Een bougie zorgt voor een vonk, welke nodig is voor de brandstofontbranding. Na ongeveer 50.000 tot 60.000 kilometer moeten bougies vervangen worden.

Startmotor kapot

Wil uw auto niet starten? Kijk dan eerst of de lampen van uw auto gaan branden. Wanneer dit het geval is kan de oorzaak van het niet starten bij de startmotor liggen. De startmotor zet de auto in beweging wanneer het stroom vanuit uw accu ontvangt. Er kunnen meerdere elementen van de startmotor kapot zijn, zoals een versleten onderdeel. Ook kan mogelijk het ronsel in de startkrans vastslaan. Of dit het geval is kunt u testen door het volgende te doen:

Zet eerst het contact uit. Zet uw auto in de hoogste versnelling. Duw uw auto vervolgens heen en weer. Hierdoor zou de ronsel los moeten komen. Vervolgens probeert u de auto nog eens te starten. Geeft de startmotor problemen, dan moet u deze zo snel mogelijk laten vervangen bij uw autogarage.

Toevoer brandstof problemen

Een andere reden waarom uw auto niet start kan brandstof zijn. Zit er nog genoeg brandstof in uw auto? Heeft u de tank per ongeluk leeggereden? Is dit niet het geval en heeft u nodig voldoende brandstof? Mogelijk ligt het startprobleem dan aan de brandstofvoorziening. Een oorzaak kan de vlotter zijn, dat deze vastzit in de tank. Ook kan een toevoerslang, pomp of een lekkage het probleem zijn. Ook bij dit probleem kunt het beste naar de autogarage gaan.

Dynamoproblemen

Een waarschuwingslampje verschijnt bij alle motorische en elektronische problemen. Wanneer het lampje van uw accu begint te branden, kan het probleem bij uw accu liggen, maar kan het ook aan de dynamo liggen. Tijdens het rijden zorgt de dynamo ervoor dat uw accu oplaadt. Werkt de dynamo niet meer goed, dan laadt de accu niet goed meer op. De accu loopt zelfs leeg tijdens het rijden. Dit probleem is te verhelpen, maar dan moet u wel eerst naar uw autogarage.

Niet werkend brandstoffilter of benzinefilter

Soms kan een brandstoffilter of een benzinefilter ervoor zorgen dat uw auto niet meer start. Dit is trouwens niet een veelvoorkomende oorzaak. Bij een verstopt filter kan de brandstof de motor niet meer goed bereiken. Dit filter kunt u het beste regelmatig vervangen.

Defecte schakelaar contactslot

Bij een defecte contactschakelaar zal uw auto niet starten. Dit probleem komt niet vaak voor en komt meestal voor bij oudere auto’s. Gelukkig kan dit probleem snel en gemakkelijk worden opgelost.

Steenmarter

Het is vaak gelijk te zien wanneer uw auto bezoek heeft gehad van een steenmarter. Let op: u mag steenmarters wel weren, maar niet bestrijden. Steenmarters kunt u weren met behulp van een spray of een afschrikapparaatje.

Doe-het-zelf of ga naar uw autogarage

Een accu kunt u vaak gemakkelijk zelf vervangen, maar als het niet starten van uw auto een andere oorzaak heeft, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een autogarage afreist.  

interesse of een vraag? wij staan u graag te woord

Wij zijn aangesloten bij

Contact

Inschrijven voor nieuwsbrief

074-3764455 info@deldense.nl +31743764455
Whatsapp Zakelijk inloggen
Vandaag geopend: 8.00-12.30 | 12.30 dicht tot 13.00 | 13.00-17.30 open
Vandaag geopend: 8.00-12.30 | 12.30 dicht tot 13.00 | 13.00-17.30 open
Vandaag geopend: 8.00-12.30 | 12.30 dicht tot 13.00 | 13.00-17.30 open
Vandaag geopend: 8.00-12.30 | 12.30 dicht tot 13.00 | 13.00-17.30 open
Vandaag geopend: 8.00-12.30 | 12.30 dicht tot 13.00 | 13.00-17.30 open
Vandaag geopend: 9.00 tot 13.00
Vandaag: Gesloten